(dezactivand pilotul automat)

Te trezești, bei o cafea și pleci la muncă.

O altă zi, ce pare să se repete.

De luni până vineri se întâmplă aceleași lucruri .Abia aștepti să vină weekendul pentru a te relaxa un pic . Apoi iar vine luni și lucrurile o iau de la capăt pentru următorii 30/40 de ani.

De când zilele tale au devenit toate la fel?

Nici nu-ți mai amintești.

Îți petreci zilele împărțind atenția ta si sufletul tău între șeful tău, profesorul ,societe. Să nu mai vorbim dacă ai familie.

Majoritatea iti vor spune că o să treacă, că…. lasă că merge și așa. Să dai timp, timpului că o să ajungă și momente mai bune. 

Între timp viața trece și visele îți rămân închise într-o cutie si se aplatizează.

Apoi dintr-o dată , ceva se întâmplă ,vine ca un hoț și îți tulbură liniștea. Se numește conștientizare. Îți dai seama că nu mai ai cale de scăpare.

Visele dispar ,speranțele nu le mai vezi și mintea ta se pune în modalitatea de pilot automat . Nu mai ai cale de întoarcere, ăsta e momentul în care practic nu mai ai viață proprie. Totul merge în automat , practic trăiești din inerție și pierzi controlul propriului destin .

Îți mai amintești ceva din copilăria ta?

Totul era incredibil de frumos și perfect.

Parcă și copacii nu erau pur și simplu niște copaci ,parcul din spatele blocului nu era un simplu parc.

Zâmbetul părinților tăi nu era pur și simplu  un zâmbet și parcă și îmbrățișările aveau o căldură specială

Cu siguranță îți amintești și culoarea ta preferată . Intre timp ,astăzi, vezi lumea in alb/negru .

Fiecare obiect ,fiecare situație era pur și simplu un pretext de a observa lume din jurul tau cu o curiosiate aparte.

Erai atât de curios încât vedeai acest lucru ca pe o nouă descoperire ,cu o nouă emoție .Si fiecare emoție era pur și simplu dezvoltarea experiențială.

Crezi că așa fac toți? Ca la un moment dat ,se pun pe pilota automat? Cu siguranță NU..

Nu da crezare acelor persoane care îți spun că mai devreme sau mai târziu cu toții ne punem pe pilot automat .Aceea stare pe care o simți o au cu toții. Acum se mai spune și ca ajungem la zona de confort.

Dacă Leonardo da Vinci s-ar fi pus pe pilot automat cu siguranță nu ar fi marcat istoria cu descoperirile sale. Foarte probabil nu s-ar fi dedicat anatomiei umane ,cu atât mai puțin vânturilor sau posibilității de a zbura, de la pictură la știință.

in același mod , Newton , daca ar fi văzut un simplu măr nu ar dicta legile mecanicii clasice.

Toate persoanele care au făcut lucruri extraordinare nu au pierdut niciodată capacitatea de a vedea lumea prin ochii unui copil.

Fie că îți place sau nu , dar, să-ti pui viața pe pilot automat din punct de vedere emotiv este extrem de periculos. Exact cum ar fi să trăiești fără un picior sau să devii dintr-o dată orb.

Zona de confort sau pilotul automat spune-i cum vrei. Face în așa mod încât visele și speranțele să dispară. Conștiința noastră preferă să suprime decât să se convingă în mod conștient că nu pot fi realizate. 

Și cum pot fi realizate ???

Cum?? Dacă trăim cu ochii închiși, dacă vedem doar lucrurile care nu merg în jurul nostru. Concentrați pe dramele noastre, fără nici o capacitate de a schimba lucrurile. Când avem proastul obicei de a judeca pe ceilanți, de a vedea totul putred. Si dacă este adevărat că este nevoie să înveți să asculți pe ceilalți și să vezi oportunități chiar, si in spatele fiecărei probleme, atunci această obișnuință trebuie absolut schimbată

Chiar dacă norocul ne-ar trece prin fața ochilor nu am fi în stare să-l vedem.

Criza.

Se vorbește foarte mult de criza eu personal prefer să vorbesc de schimbare.

Ne-au inculcat ideea că dacă vom lua note bune la școală ,dacă vom face universitate .Am putea găsi un loc de muncă bine platit. După care ne putem face o familie. Din păcate acest mod de gândire in zilele noastre este învechit. Nu mai este valabil astăzi, este un mit . Pentru părinții noștri ,probabil ,funcționau așa.

Mulții oameni își găsesc un loc de muncă ca angajat, promițând să facă acest lucru pentru puțin timp. Așa pot economisi niște bani pentru a le dedica proiectelor lor viitoare. Și, după un timp nu mai au curaj să se lanseze să-și reprindã propria viață. 

Țara noastră chiar dacă nu pare, este un loc în care schimbările se întâmplă la tot pasul. Unele din rău în mai rău altele in bine. Dacă ne gândim la rapiditatea cu care ne dezvoltăm din punct de vedere digital. Sunt foarte foarte multe persoane în lume în acest moment, care și-au creat propriul loc de muncă datorită internetului.

Si ma gandesc la tineri, bărbați și femei sau poate chiar și familii care au putut avea succes cu activitatea lor, datorita faptului ca si-au dat seama ca aceasta schimbare a adus cu sine foarte multe oportunități. Și-au actualizat obiectivele în urma schimbării ce s-a produs. Aceeași schimbare de la care a pornit criza din zilele noastre.

Trebuie să ne amintim că, criza nu este doar din punct de vedere financiar. Suntem in mijlocul unei crize din toate punctele de vedere. Care acționează asupra valorilor morale, asupra paradigmelor ,asupra obiceiurilor de ceea ce înseamnă lumea modernă. 

Lumea era modernă ieri și o să fie și mâine. Schimbarea e continua și cine este pe pilot automat nu o să fie niciodată capabil să-l urmeze.  A învăța să urmărești evoluțiile și revoluțiile umane mai înseamnă și sa dezvolți capacitățile necesare pentru a urmării schimbarea .   

Acestor tineri aș vrea să le spun câteva lucruri:

-nu mai lăsa lucrurile pe mâine, cu atât mai mult cu cat vezi că mâine se prospectează că astăzi.

-nu este nimic mai stupid decât să faci aceleași lucruri și să te aștept la rezultate diferite.

-învață să fii autocritic , înseamnă să observi propriile tale acțiuni să oprești pilotul automat și să deschizi bine ochii.

elimină lucrurile care îți distrag atenția de la obiectivele tale cele care îți aduce neplăceri și alimentează pe cele care iti duc o creștere personală.

-nu aștepta sfârșitul Universității și începutul carierei voastre pentru a realiza proiectele voastre o să fie prea târziu.

Nu v-a spus nimeni că voi sunteți într-o cutie și visele voastre afară. 

 Cum ai putea avea o viață plină de satisfacții ? Iți dau o mapă ce o să îți arate strada pentru a reuși.

Visează 

Planifică 

Invață 

și …. Treci la treabă (pune în practică).

Dacă vrei să-ti realizezi visul. Trebuie să te pregătești să faci toate acele acțiuni ce o să-ți permită să te apropii de obiectivul tău . Apoi , odată obținut totul , poți eșua ,dar în acel moment , vei avea competențele necesare pentru a accepta ,deoarece aceea stradă afost aleasă de tine.

A dat faliment nu este decât un alt mod de a învăța în mod util ceva ce poți îmbunătății. Trebuie să acceptăm aceste falimente deoarece doar așa putem crește.

Nu așteptati să treacă viața pe lângă tine .Momentul de a acționa este acum .Nu mai pierde zilele nefacand nimic util . Așteptând ca altcineva să-ti zică ce poți să faci si ce nu. Să-ți spună care sunt pașii pe care trebuie să-i urmărești, pur și simplu acționează.  

Mihaela Toma,

Poți da share pe Facebook cu un singur click…


0 commenti

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.